skip to Main Content

Op 1 juli heeft de ALV NEDU groen licht gegeven voor de start van de Themarelease 2021 (TR2021). Het gaat om een bijzondere release die langer duurt en complexer is dan gebruikelijk. De issues in scope hebben vooral impact op programma- en meetverantwoordelijken.De TR2021 is het eerste deel van het programma Allocatie 2.0. Dit deel pakken we als eerste op, omdat hiervoor geen wijziging in de nieuwe Energiewet nodig is. Centraal in deze release staan 3 issues over meetwaarden: IC231 (‘Dagelijks versturen meetwaarden’), IC248 (‘Reclamaties meetwaarden telemetrie’) en IC249 (‘Meetwaarden GV’).

Looptijd van 1,5 jaar
De datum van go live is vastgesteld op 20 november 2021. Daarmee heeft TR2021 een extra lange doorlooptijd van 1,5 jaar in plaats van de gebruikelijke 9 maanden. Dit komt omdat de bouw complexer is dan bij een reguliere release. Pas in het voorjaar van 2021 is het mogelijk gedetailleerde test- en transitiedocumenten op te leveren, waarmee de markt alsnog 9 maanden heeft voor de livegang.

PID en andere vastgestelde documenten
Op 1 juli stelde de ALV NEDU de volgende documenten vast:

  • het Projectinitiatiedocument (PID) TR2021 v0.99 – waarin de scope, planning en kosten van de werkzaamheden zijn uitgewerkt
  • Master Testplan v0.9 – dit werd alleen ter informatie voorgelegd aan de ALV NEDU
  • de Markt- en Subprocessen NEDU-Retailprocessen (MSP-R) v1.99 – waarin een wijziging komt vanwege issue IC249
  • Business Requirements Specifications (BRS) v0.99 – rond meetgegevens GV en reclamaties meetgegevens GV
De documenten vind je terug op mijnNEDU.

Berichtdefinities en servicebeschrijvingen
De berichtdefinities en servicebeschrijvingen ontbreken nog. De Werkgroep Meetdata GV zal in het zomerreces doorwerken aan de berichtdefinities en servicebeschrijvingen die behoren tot de BRS. Als de Stuurgroep Releases NEDU (SR NEDU) hiervoor het mandaat krijgt, kan die de documentatie goedkeuren. Zo kunnen we de berichtdefinities en servicebeschrijvingen gedurende de zomer met de markt delen. De laatste berichtdefinities en servicebeschrijvingen zullen 30 september gereed zijn. Die zullen naar de ALV NEDU gaan.

Nieuwe documenten op 30 september
Op 30 september 2020 bieden we onder voorbehoud de ALV NEDU nieuwe documenten aan: de acceptatiecriteria voor TR2021, het Communicatie- en Marketreadinessplan en het Generiek Transitieplan.

Terug naar overig nieuws