skip to Main Content

Op 28 juni sluit het huidige datacenter waar de Portal P4 (PP4) draait (voor het uitlezen van slimme meters). Om de dienstverlening van P4-berichten te continueren zijn we bezig met de transitie van PP4 naar SIV (Service Integratie Voorziening). De nieuwe P4-oplossing willen we deze week goed testen. Doe ook mee om de transitie zo goed mogelijk te laten verlopen.Transitie teruggedraaid
De transitie van P4 SIV zou op 7 juni plaatsvinden. Maar bij de go live deed zich een probleem voor. Het leidde tot een onderbreking in de P4-dienstverlening voor een aantal marktpartijen. Daarom besloten we de transitie terug te draaien. De dienstverlening verloopt sindsdien weer via het huidige datacenter.

Problemen met bericht-encryptie
Het probleem heeft te maken met een onverwachte bericht-encryptie van P4-berichten bij een aantal marktpartijen. De berichtafhandeling in SIV houdt geen rekening met bericht-encryptie. De Technische Commissie van NEDU is in het verleden van deze beveiligingsmethodiek afgestapt. Waarom sommige partijen onverwachts encryptie gebruiken, wordt nog nader onderzocht. Het probleem met bericht-encryptie kwam tijdens het testen niet naar voren, omdat de testende marktpartijen geen gebruik maken van encryptie.

Tijdelijke oplossing
Voor partijen die bericht-encryptie gebruiken en berichten willen afhandelen in SIV, is er een tijdelijke oplossing voorhanden. Zij kunnen het volgende IP-adres opnemen in hun whitelisting-functionaliteit: 129.159.206.59.

Test ook mee in de acceptatie-omgeving
Het onderzoek naar een permanente oplossing is in volle gang. We roepen alle marktpartijen die deelnemen aan het P4-berichtenverkeer op om deze week deel te nemen aan het testen. Dit doe je door op de acceptatieomgeving berichten in te schieten. Maak je gebruik van bericht-encryptie? Voorkom dan problemen in het berichtenverkeer door eerst je eigen implementatie op de acceptatieomgeving te testen.

Aanmelden voor testen
Wil je deelnemen aan het testen? Meld je dan aan bij EDSN: servicedesk@edsn.nl. Na bericht van EDSN kun je voor het testen gebruikmaken van de acceptatieomgeving. Het kan nodig zijn om eerst het IP-adres te whitelisten. Voeg hiervoor het nieuwe IP-nummer toe aan de whitelisting-functionaliteit: 45.13.85.135 (pp4-test.edsn.nl).

Onderzoek naar alternatieve berichtenafhandeling
We willen de continuering van het P4-berichtenverkeer garanderen. Daarom wordt er niet alleen geprobeerd om de geconstateerde problemen in de geïmplementeerde oplossing te verhelpen. Er wordt ook gewerkt aan een alternatieve P4-berichtenafhandeling, eveneens zonder impact op de markt. We houden je hierover de komende weken op de hoogte.

Terug naar overig nieuws