skip to Main Content

Op maandag 3 januari start de Gebruikersacceptatietest (GAT). De partijen in GAT-groep 1 zijn als eerste aan de beurt. Welke partijen dit zijn, is inmiddels bekend. Voor de indeling van de overige groepen volgt vóór kerst nog een update. Alleen partijen die gekwalificeerd zijn voor de Markt-Markt-Communicatie (MMC) Hub kunnen deelnemen aan de GAT. Maar kwalificeren kan nog steeds.Hoe bereiden leden van GAT-groep 1 zich technisch voor?
De kopgroeppartijen zijn in de week vóór kerst verhuisd van de ACC-omgeving naar de TQF-omgeving. Ze hebben getest of ze berichten naar elkaar kunnen sturen. De andere partijen van groep 1 zijn gekwalificeerd op de TQF-omgeving en dus al verbonden met hun backend-systemen.

Als voorbereiding moeten alle groepsleden een technische actie uitvoeren: zij ‘trusten’ de andere marktpartijen van hun groep. Dit trusten is het opnemen van signingcertificaten van die marktpartijen in je eigen ‘truststore’. Hoe dat werkt is afhankelijk van de securitytechnologie die je hebt geïmplementeerd.

Om het trusten makkelijk te maken, staan er op MyTenneT 2 zipfiles met alle signingcertificaten van alle gekwalificeerde marktpartijen die hebben aangegeven mee te doen met de GAT. Je vindt de zipfiles onder ‘IT-Verbindingen’, ‘Documenten’; zie de onderstaande afbeelding. De zipfiles worden wekelijks geüpdatet.

Kwalificeren kan nog steeds
De kwalificatie voor de MMC Hub vordert gestaag. Iets minder dan de helft van de partijen is daarmee klaar. Je kunt je nog steeds kwalificeren, zodat je kunt deelnemen aan de GAT. Ook tijdens de periode van de GAT kun je dit nog doen. De kwalificatie vindt plaats op de TQF-omgeving. Kwalificeren doe je door berichten uit te wisselen met TenneT EAN 8716867999983. Voor de GAT gebruikt TenneT EAN 8716867999990.

De technische documentatie voor de kwalificatie is aangescherpt en is te vinden op MyTenneT. Zie de onderstaande afbeelding. De documentatie voor functionele kwalificatie (het kwalificatieplan) is ongewijzigd en staat op mijnNedu: ‘Release’, ‘TR2021-tranche 1 A2.0’, ‘5. Testen’.

Let op: geen market to market-verkeer tijdens kwalificatie
We zien nog steeds vrij veel market to market-verkeer van partijen die bezig zijn met kwalificatie. Die berichten worden afgekeurd door de ontvanger omdat het signingcertificaat van de verzender niet wordt getrust, als het goed is. Het is niet de bedoeling dat dit verkeer plaatsvindt tijdens kwalificatie. Probeer het dus te voorkomen.

Terug naar overig nieuws