skip to Main Content

Met de Themarelease AS2-AS4 (TR AS2-AS4) fase 2 hebben we een pas op de plaats gemaakt. We meldden het al in de vorige nieuwsbrief. Wat is er de afgelopen weken gebeurd en hoe gaan we verder?Reden van de pas op de plaats is dat we allerlei complexe en technische problemen ondervinden om alle marktpartijen probleemloos te migreren van het AS2- naar het AS4-protocol. Dit komt doordat marktpartijen verschillende decentrale systemen hebben die verschillende connectieproblemen hebben. Voor de centrale hub Nexus moeten binnen de huidige profielen en standaarden oplossingen gevonden worden voor de verschillende problemen van de decentrale systemen.

Waar hebben we aan gewerkt?
De afgelopen weken heeft Nexus een update gehad. Daarmee voldoet de hub aan de volgende requirements: AS4, GCM en ENTSO-G versie 3.5. Ze zijn getest op de testomgeving. Hieraan hebben 3 marktpartijen meegedaan met verschillende decentrale systemen. Het blijkt dat directe communicatie mogelijk is zonder de separaat gemaakte schil.

Onderzoek naar voortgang
NEDU is in gesprek met 3 bureaus voor onderzoek naar de overgang van AS2 naar AS4. Hiervoor brengen ze deze week een offerte uit. Na opdrachtverlening is de offerteaanvraag terug te vinden op mijnNEDU. Het verkozen bureau moet antwoord geven op de vraag hoe wij gecontroleerd en weloverwogen overgaan naar AS4. Om vervolgens AS2 met vertrouwen te kunnen uitfaseren. Het geselecteerde bureau heeft hiervoor tot uiterlijk 1 juli 2019 de tijd.

Doorstart na 1 juli, planning volgt
Na 1 juli 2019 gaan we het project een doorstart geven. Op het moment van pas op de plaats was de einddatum van het project 26 juni 2019. Daarna hadden we nog 4 maanden voor kwalificatie en uitfasering van AS2. Die periode voor uitfasering van AS2 zullen we weer nodig hebben. Begin juli geven we een nieuwe planning af voor go live en zullen we zo spoedig mogelijk het kwalificatietraject herstarten.

Meer informatie
Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, laten we dat weer via deze nieuwsbrief weten. Heb je inhoudelijke vragen? Stuur ze dan naar projecten@edsn.nl.

Terug naar overig nieuws