skip to Main Content

In het weekend van 25 en 26 oktober is de centrale hub NEXUS geüpdatet naar ENTSO-G versie 3.5. Ook zijn partijen die op AS4 met contenttype Gzip zaten succesvol gemigreerd naar contenttype Octet-stream. Daarmee kan de migratie van AS2 naar AS4 verder gaan. Maak je voor het wholesale-gasberichtenverkeer nog gebruik van AS2? Dan heb je vóór 29 februari 2020 tijd om over te gaan naar AS4. Lees wat er precies van je wordt verwacht en hoe het projectteam ondersteuning biedt.Overgang begeleid door EDSN
Het is niet mogelijk zonder begeleiding van EDSN over te gaan naar AS4. EDSN moet eerst jouw organisatie configureren. Daarom is een geplande en gereguleerde overgang noodzakelijk en zal EDSN met jouw organisatie een overgangsdatum vaststellen.

Hoe begeleiden we jouw overgang?
Het onderstaande proces leidt tot een succesvolle overgang van AS2 naar AS4. Bekijk de aandachtspunten goed.

Plannen van de overgang

  • Wil je zo snel mogelijk over naar AS4? Neem dan direct contact op met Jennifer van der Valk: jennifer.vandervalk@edsn.nl.
  • Heeft de overgang geen spoed? Dan neemt EDSN telefonisch contact op met jouw organisatie. Dat gebeurt via de ons bekende contactpersonen.
  • In de call wordt de overgangsdatum ingepland. Ook krijg je te horen wat er van je wordt verwacht.
  • Het is aan te bevelen om de overgang zo snel mogelijk in te plannen. Want mocht je te maken hebben met een blocking issue (zoals een verlopen certificaat), dan heb je nog tijd om de overgang te herplannen.
  • EDSN zal de afspraak inplannen vanaf nu tot uiterlijk 14 februari 2020. De periode 14 tot en met 28 februari 2020 is bedoeld om de laatste issues op te lossen. Er is dan geen ruimte om op het laatste moment over te gaan naar AS4. Op 29 februari is het einde van het project gepland. Bij een happy flow stopt het ondersteuningsteam en is er in principe sprake van normaal beheer.
  • De ingeplande datum is hard. Je kunt er alleen gemotiveerd en in overleg van afwijken.

Voorbereiden en testen

  • Nadat de overgangsdatum is ingepland, krijg je per EAN een zogenoemde connectiesheet toegestuurd. De connectiesheets hebben betrekking op de voorbereiding die jouw organisatie met de bijbehorende EAN(’s) moet treffen voor de overgangsdatum. De sheet(s) moet je zo snel mogelijk invullen en retourneren aan het opgegeven e-mailadres.
  • In de periode tussen de call en de ingeplande datum gaat jouw organisatie AS4 configureren en in de eigen omgeving testen. Dit is de zogenoemde connectietest. Foutmeldingen kun je mailen naar EDSN. EDSN heeft ervaring met het testen met verschillende systemen en zal voor een aantal problemen direct een passend antwoord hebben.

Overgaan naar AS4

  • Op de ingeplande overgangsdag starten we met een call. Na de call zal EDSN jouw organisatie configureren op de centrale hub NEXUS. Na die configuratie start je met de werkzaamheden die nodig zijn om over te gaan. Tijdens de overgang is EDSN en indien nodig de System Integrator stand-by. Als de overgang gelukt is, meld je je af bij EDSN.
  • Na de overgang val je als partij onder het normale beheerregime van EDSN.

Bereid je goed voor
EDSN biedt ondersteuning bij de geplande en gereguleerde overgang en daarom wordt van jou gevraagd jouw overgang serieus te nemen en gedegen voor te bereiden. Van tevoren kunnen we niet voorspellen of jouw overgang een uur duurt of een hele dag. Het is ook mogelijk dat jouw overgang door vele foutmeldingen moet worden verplaatst. Uiteraard versoepelt de overgang als je de connectiestest volledig doorloopt voor alle EAN’s.

Vragen?
Wij rekenen op je medewerking en gaan met vertrouwen de overgang van AS2 naar AS4 aan. Heb je vragen over de overgang? Leg ze gerust voor aan Jennifer van der Valk: jennifer.vandervalk@edsn.nl.

Terug naar overig nieuws